WelkomInformatieServicesTipsKontakt

 

   

 

 

 

 

Bescherm uw pc tegen virussen, spyware, trojans, internetwormen etc.
Kaspersky® Anti-Virus
combineert traditionele antivirus beschermingsmethodes  
met de nieuwste proactieve technologieën.

Kaspersky is in de verschillende grote virusscan testen al jarenlang

één van de beste virusscanners gebleken.

       U kunt uw licentie van Kaspersky Anti-Virus op drie PC’s installeren! 

Downloadkas2012

 

 

Kans op computerschade groter bij warmte en onweer

 

 

Op kantoren zonder airconditioning raken niet alleen de werknemers oververhit, ook hun computers wordt het teveel. Hitte vergroot de kans op dataverlies en hetzelfde geldt voor blikseminslag. Dat meldt data recovery-bedrijf Kroll Ontrack. Vanaf het moment dat het kwik steeg, kreeg het bedrijf meer verzoeken om data te herstellen.

Iedereen in Nederland, zowel particulieren als zakelijke computergebruikers, kan in de zomer nadelen ondervinden van hoge temperaturen. Voor de bescherming van gegevens is het daarom van groot belang om de apparatuur tijdens hete dagen koel te houden en kritisch te kijken naar de stroomtoevoer. Ook is het raadzaam om op een stekkerdoos niet teveel computers aan te sluiten. Een blikseminslag op een contactpunt treft alle aangesloten computers wanneer dit wel gebeurt. Volgens Kroll Ontrack is het echter sowieso raadzaam om tijdens een onweersbui computers en andere elektrische apparatuur los te koppelen. Ook kan er een spanningsbeveiliger tussen stopcontact en computer worden aangebracht.

Daar moet wel bij worden aangetekend dat het risico voor blikseminslag in apparaten in Nederland aanzienlijk minder groot is dan in de ons omringende landen. "Wij bevinden ons in de unieke situatie dat de meeste elektriciteitsleidingen ondergronds zijn aangelegd", zegt Sjoerd Marbus, woordvoerder van Netbeheer Nederland. "De kans dat mensen hinder ondervinden van blikseminslag is wel aanwezig maar toch een stuk minder groot dan in België of Duitsland, waar de leidingen allemaal bovengronds zijn aangelegd. Maar het is aan de consument zelf om te bepalen of hij verdere voorzorgsmaatregelen neemt of niet."

KEMA bevestigt dat computers, net als andere elektronica, beschadigd kunnen raken wanneer in de buurt de bliksem inslaat. Een blikseminslag veroorzaakt hoge, sterk variërende magneetvelden die door antennes kunnen worden opgepikt. Elk net waar een computer op is aangesloten kan dan als antenne fungeren. "Ik heb geen precieze getallen op dit gebied. Maar als je als consument helemaal zeker van je zaak wil zijn, kun je tijdens onweer dus inderdaad beter de computer loskoppelen", aldus woordvoerder Jos Wetzer. "Maar alleen de stekker is dan niet voldoende. Je zult ook de netwerkkabel eruit moeten trekken want die kan eveneens als antenne fungeren."

Nederlanders beschermen computerbestanden niet of nauwelijks

 

LEEUWARDEN - Nederlanders beschermen hun digitale bestanden op de privé computer niet of nauwelijks tegen verlies. Vaak gaat het om bestanden met een hoge emotionele waarde zoals foto's en mail.

Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar FBTO onder ruim 1200 consumenten.

Privébestanden met een emotionele waarde zijn de voornaamste redenen om gegevens veilig te stellen. Driekwart van de respondenten maakt wel eens een back-up van zijn of haar gegevens op de computer.

Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de ondervraagden zonder een vaste structuur of een keer per half jaar. Vier op de tien respondenten beschermen haar gegevens op een portable harddisk of USB-stick.

 

Zekerheid

Opslagsystemen zoals een portable harde schijf, USB-stick of DVD zijn niet meer te raadplegen op het moment dat een brand een woning verwoest. Dit biedt dus geen echte zekerheid”, aldus Bob Stehmann, manager marketing FBTO. Vaak liggen deze middelen direct naast de computer.

Stehmann pleit voor een landelijk offensief om consumenten meer bewust te maken digitale bestanden te beschermen. 'Dit kan onnodig emotioneel leed voorkomen', aldus Stehmann.

 

Crash

De meeste respondenten ervaren het belang van het beschermen van gegevens pas als ze geconfronteerd worden met een computercrash.

Bijna eenderde van de respondenten vraagt als eerste een vriend(in) of partner om hulp bij problemen met de computer.

Mannen vragen vaker een collega, winkel, computermagazine of computerclub om hulp dan vrouwen. Vrouwen vragen eerder hun partner, een van hun ouders of een van hun kinderen om hulp.

© NU.nl

 

 

Copyright©erilin 2006-2020